Ez egymillió tonnával többet jelent, mint egy évvel korábban.

A gabonakivitelből származó bevétel meghaladta a 2,2 milliárd eurót – derül ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által közzétett adatokból. Az elmúlt évben a román gabonaexport legfőbb célországai Spanyolország, Egyiptom, Olaszország, Szaúd-Arábia, Jordánia, Németország és Líbia voltak. 

Ami a behozatalt illeti, a statisztikák szerint Románia összesen 1,4 millió tonna gabonát importált tavaly, mintegy 320 millió euró értékben. A legnagyobb mennyiség Bulgáriából és Magyarországról származott. „Ne feledjük, hogy Románia tranzitország, és az importáru végül is nem marad az országban, hanem export formájában elhagyja Romániát a konstancai kikötőn keresztül” – jegyzik meg a minisztérium szakemberei. 

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat, valamint az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai egyaránt azt mutatták, hogy 2018-ban Románia volt az EU harmadik legnagyobb gabonatermelője, Franciaország és Németország mögött. Kukoricából Románia takarított be a legtöbbet, csaknem 19 millió tonnát. Ez szinte 33 százalékkal haladja meg a 2017-es mennyiséget. Búzatermés tekintetében a negyedik helyet foglalta el tavaly Románia, 10,27 millió tonnás mennyiséggel. Napraforgóból 3,35 millió tonna termett 2018-ban, ami 15,01 százalékkal jobb a 2017-es eredménynél. Ezzel a növénnyel szintén az első helyen áll az ország az EU-tagállamok rangsorában.