Klaus Johannis államfő egy későbbi időpontra halasztja az ünnepélyes ceremóniát, amelyen a kommunizmus áldozatainak emlékévévé kívánja nyilvánítani a 2019-es esztendőt – tájékoztatott pénteki közleményében az Elnöki Hivatal.

A kommüniké utal arra, hogy az elmúlt napokban több médiatermék is kampányfogásnak titulálta az EP-választások előtt egy héttel tervezett ünnepélyt.

Az elnöki hivatal közleménye leszögezi: az államfő ezeket a gyanúsítgatásokat akarja cáfolni azzal, hogy – „mély tiszteletből azok iránt, akik a demokráciáért és a szabadságért küzdöttek a diktatúra éveiben” – egy későbbi időpontra halasztja az eseményt.

Johannis korábban azt nyilatkozta, azért esett a választása május 20-ára, mert ez a dátum szimbolikus, hiszen 1990. május 20-án került sor az első szabad, demokratikus választásokra Romániában. Másfelől azonban a köztudatban ez a dátum A vakok vasárnapjaként él, amikor is Ion Iliescu és pártja földrengésszerű győzelmet aratott, lesöpörve a porondról a történelmi pártokat.