Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosánál emeltek panaszt ukrajnai román kulturális szervezetek vezetői a szerdán kihirdetett új ukrán nyelvtörvény ellen.

A bukaresti kormánytámogatással működtetett román nyelvű csernyivci BucPress hírügynökség által közölt levél aláírói azt kérik Lamberto Zannier főbiztostól, hogy tegyen meg minden szükséges lépést az ukrajnai kisebbségek jogainak védelméért és „az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvény” alkalmazásának leállításáért. A jogszabály szerintük súlyos csapást jelenthet a Csernyivci, Kárpátalja és Odessza megyékben tömbben élő őshonos román közösség oktatása, kultúrája és identitása számára.

A 14 ukrajnai román értelmiségi által jegyzett dokumentum leszögezi: a nyelvtörvény az ukrán alkotmány számos cikkelyét sérti, és elfogadásakor semmilyen párbeszédet nem folytattak a nyelvi kisebbségek képviselőivel.

A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát.