Négy erdélyi – Beszterce-Naszód, Máramaros, Maros és Temes – megye 26 településén több mint 370 háztáji gazdaságot öntött el az ár és családok tucatjai kényszerültek otthonaik elhagyására az elmúlt 24 óra kiadós esőzései miatt – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség szerint emberi áldozatot nem követeltek az áradások.

A Maros megyei Székelyhodoson hat családnak kellett elhagynia otthonát a tegnap esti és éjjeli áradások miatt, kilenc településen több száz háztáji gazdaságot, pincéket, Petelén pedig az iskolát öntötte el a víz.

Beszterce-Naszód megyében, Kiszsolna településen körülbelül 50 háztáji gazdaságot öntött el a víz, 30 személyt kellett kimenekíteni. Szászbudak lakosságát tegnap este a RO-Alert rendszeren keresztül figyelmeztették, hogy a Budak folyó vízállása 60 centiméterrel meghaladta az árvízszintet. Nagysajó községben a jelenlegi információk szerint mintegy 15 házat öntött el a víz. A beavatkozások során a tűzoltóknak négy személyt kellett kimenteniük otthonukból Bilak településen, miután a ház körül felgyűlt több mint másfél méteres vízszint miatt azok ki sem tudtak lépni az épületből. Az emberek nagy része már visszatért otthonába és a többiek is visszamehetnek majd az árvízveszély elmúlása után.

Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség leszögezi, több mint 5.100 tűzoltó áll továbbra is bevetésre készen, tekintetbe véve az érvényben lévő esőzésekre vonatkozó riadókat.

Közben újabb elsőfokú riasztást adott ki ma az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet 15 megyére – tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A szakemberek szerint ma délutántól holnap 14 óráig a következő folyók vízgyűjtő medencéjében áll fenn az áradás veszélye: Visó, Iza (Máramaros megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Maros (Hargita és Maros megye), Nyárád (Maros megye), Zsil (Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Dolj megye), az Olt mellékfolyói (Hargita, Brassó, Szeben, Vâlcea, Argeş, Gorj és Olt megye), Vedea (Argeş, Olt és Teleorman megye), Argeş (Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Ilfov és Giurgiu megye), valamint Ialomiţa (Dâmboviţa és Prahova megye).