Az úzvölgyi temetőben zajló munkálatok leállítását kérte a kormánykoalíciótól Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azon a politikai egyeztetésen, amelyre tegnap került sor Bukarestben a Szövetség kezdeményezésére. A Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi és ALDE-elnökkel folytatott megbeszélésen Kelemen Hunor ismertette a helyzetet, és azt kérte a kisebbik kormánypárt elnökétől, hogy adminisztratív úton állítsák le az építkezést az úzvölgyi temetőben.

Tăriceanu kijelentette: meg lehet találni a megfelelő megoldást a kialakult helyzetre, de ehhez diplomáciai érzékre és megértésre van szükség. A megbeszélésnek azért van jelentősége, mert Dormánfalva polgármesteri hivatala alakíttatta ki a temetőben a román katonák parcelláját, és a kisvárosnak mind a polgármesterét, mind az alpolgármesterét az ALDE színeiben választották meg, és a 17 tagú önkormányzati testületben a liberális pártnak nyolc képviselője van.

Mint ismert, Dormánfalva önkormányzata május 17-re hirdette meg a román katonák emlékhelyének az ünnepélyes felavatását.

A két éve teljesen elnéptelenedett Úzvölgye település a 33 kilométerre fekvő Csíkszentmártonhoz tartozik, a település területét azonban nemrég a 25 kilométerre fekvő Dormánfalva telekkönyveztette.