Irán nem teljesíti a 2015-ös atomalku keretében vállalt egyes kötelezettségeit, és erről értesítette a megállapodást aláíró nagyhatalmakat, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Kínát és Oroszországot – közölte ma az IRIB állami televízió.

A tájékoztatás szerint Haszan Róháni iráni államfő levelet írt azon országok diplomáciai képviselőinek, amelyek az Egyesült Államoknak az atomalkuból történt kilépése után is úgy döntöttek, hogy tiszteletben tartják az Iránnal kötött megállapodást. Róháni azt nem közölte, hogy mely kötelezettségeket nem fogják teljesíteni.

A megállapodást még Barack Obama kötötte meg Iránnal: az Egyesült Államok az EU-val, Oroszországgal és Kínával együtt 2015-ben arról állapodott meg, hogy Irán engedményeket tett, és fokozatosan leépítette és jegelte katonai atomprogramját, cserébe a többi ország fokozatosan feloldotta az Iránnal szemben fennálló nemzetközi szankciókat. Donald Trump viszont számos alkalommal hangoztatta, hogy ez egy nagyon rossz alku, tavaly pedig ki is vonta az Egyesült Államokat a megállapodásból.