A katonai ügyészség szerint indokolatlanul folyamodott tömegoszlatáshoz a csendőrség a diaszpóra tavaly augusztusi kormányellenes tüntetésén, sőt azt sem tartja kizártnak, hogy az aránytalan beavatkozáshoz a csendőrség szándékosan formált ürügyet.

A katonai ügyészség tegnap tudatta, hogy a szándékos túlkapások gyanúja miatt két újabb bűncselekményre terjesztette ki a tavaly szeptemberben kezdődött, azóta is lezáratlan bűnvádi eljárást. A vádhatóság akkor hivatali visszaéléssel gyanúsította meg a csendőrség vezetőit. Most hivatali visszaélésben, illetve önkényes fellépésben való bűnrészesség gyanújával indított vizsgálatot ismeretlen tettes ellen.

A vádhatóság közleménye szerint fennáll a gyanú, hogy az erőszakba fulladt tömegrendezvényen a csendőrség maga idézett elő olyan helyzeteket, amelyekkel azt a látszatot keltette, hogy indokolt az erő alkalmazása a kormány előtti Victoria-téren tüntető tiltakozókkal szemben.

A diaszpóra tavaly augusztus 10-i kormányellenes megmozdulásán – a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva – a csendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a sok tízezres tömeg „lecsillapítására”, majd erővel kiszorította a tüntetőket a térről. A demonstráción 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendõrt kellett kórházba szállítani.