Kilenc év és tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte tegnap a bíróság Konstanca volt polgármesterét, Radu Mazărét. A volt elöljárót vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt ítélték el a Polaris Holding köztisztasági cégnek versenytárgyalás nélkül biztosított szerződés ügyében. 

A döntés nem jogerős, megfellebbezhető. Mazăre egyenként 3 év és 6 hónap börtönbüntetést kapott két vesztegetési bűncselekmény miatt, plusz 5 év és 6 hónapot egy harmadik vesztegetés elfogadása miatt. További 5 évet szabott ki rá a bíróság, mert vétkesnek ítélte a hivatali visszaélés vádjában, plusz 1 évet folytatólagosan fennálló érdekellentét miatt. Az ítélethozatalkor végül a legsúlyosabb, 5 és fél évet kiszabó büntetést megtoldották a többi büntetés összegének egyharmadával, tehát 4 év és 4 hónappal, így jött ki a döntésben szereplő 9 év és 10 hónapos szabadságvesztés – tájékoztat az Agerpres.

Radu Mazăre ellen 2015 decemberében emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). Mazăre 2017-ben elhagyta Romániát és bejelentette, hogy Madagaszkáron kért politikai menedékjogot.