Az Állandó Választási Hatóság befejezte a 18.730 szavazókörzet megszámozását, a székhelyek kijelölését a május 26-án zajló európai parlamenti választásokra. A szavazókörzetek listája megtalálható a hatóság honlapján, a www.roaep.ro internetes oldalon. A külföldön élő román állampolgárok 441 szavazókörzetben voksolhatnak az európai parlamenti választásokon.

Erről Teodor Meleşcanu külügyminiszter adott ki rendeletet, amely tegnap jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A belügyminisztérium szerint rekordszámú szavazókörzetet nyitnak külföldön a májusi EP-választásokra, tekintve, hogy a korábbi – 2014-es és 2009-es – választásokon csupán 190 körzet működött. A legtöbb szavazókörzetet, szám szerint 76-ot, Olaszországban alakítják ki, míg Spanyolországban 50, Németországban 25 körzet áll majd rendelkezésre.

A választási törvény előírásai értelmében a külföldön élő román állampolgárok csak érvényes román személyi igazolvány vagy útlevél birtokában élhetnek szavazati jogukkal. A külhoni szavazókörzetek listája, illetve a szavazással kapcsolatos további információk fellelhetők a külügyminisztérium honlapján.