Mai adásunkban egy olyan szemléletmódról és kezdeményezésről szólunk, amely a műanyagok használatásnak visszaszorítását és a pazarlás megelőzését célozza.

Mostanság nagyon felkapott kifejezés a zero waste (nulla hulladék), amibe úton-útfélen belebotlik az ember. Az utóbbi években, Nyugat-Európában és Amerikában terjedő zero-waste filozófia és a környezettudatos fogyasztói magatartás szellemében, gombamód szaporodnak az ún. csomagolásmentes boltok, amelyek – a hulladékmentes vásárláson túl – a tudatos fogyasztói magatartást is elősegítik. Felmerül a kérdés, hogy a napjainkban nagyon felkapott műanyagok kérdésköre és a nulla hulladék filozófiája egy újabb trend, amely idővel lecseng, vagy a természet őszintén elkötelezett tisztelete bújik meg mögötte?

Hazánkban várhatóan idén (Bukarestben) fog megnyílni az első hulladékmentes bolt. Magyarországon többen felismerték a hulladékszegény termékek árusításában rejlő lehetőségeket, és egyre több csomagolásmentes bolt jelenik meg.

Magyar-Hikisch Ágnes

A Natúra Stúdió mikrofonjával nemrégiben Budapesten kerestünk fel egy ilyen helyet, ahol Nemes Réka és Magyar-Hikisch Ágnes vállalkoztak arra, hogy terjesszék a környezettudatos életmódot, és felhívják a figyelmet a pazarlás elkerülésére.

Hallgassa meg a műsort!