Az új alkotmány kitart a szocialista eszmék mellett, de nagyobb mozgásteret enged a magángazdaságnak. A Néphatalmi Nemzetgyűlés (a parlament) külön ebből a célból összehívott rendkívüli ülését Raúl Castro korábbi államfő, jelenlegi pártfőtitkár és Miguel Díaz-Canel jelenlegi elnök vezette.

A külföldi sajtót nem engedték be az eseményre, amelyről az állami televízió csak két órával később adott beszámolót. Az április 10-i időpont nem véletlen: 1869-ben ezen a napon hirdették ki a függetlenségi mozgalom tagjai az akkor még spanyol gyarmat első alkotmányát.

Raúl Castro a felszólalásában Venezuelával kapcsolatban kijelentette: Kuba soha sem adja fel a szolidaritását baloldali szövetségesével, és nem enged az amerikai nyomásnak, hogy szüntesse be Venezuela segítését. Beszédében a vezető arra intette a kubaiakat, hogy a gazdaságban „készüljenek fel a legrosszabbra” az amerikai gazdasági-pénzügyi zárlat szorosabbá válása és Kuba fizetési nehézségei” miatt. Arra kérte a lakosságot, hogy „kettőzze meg erőfeszítéseit a termelés növelésére, különösen az élelmiszeripar területén, sajátítson el takarékossági szokásokat, optimalizálja az energiafelhasználást és elõzze meg az üzemanyaglopásokat”.

Raúl Castro a gyűlésen bejelentette, hogy új választási törvényen dolgoznak, és hogy az országnak még az év vége előtt külön miniszterelnöke is lesz.