A bűncselekmények áldozatainak védelméről és számítógép vásárlási támogatásról is fogadott el jogszabályt tegnap a kormány – közölte Nelu Barbu kormányszóvivő.

A bűncselekmények áldozatainak védelméről szóló 2004/211-es törvényt tulajdonképpen a vonatkozó európai uniós irányelvek átültetésével módosították, amely így lehetővé teszi gyakorlatilag minden bűncselekmény áldozatának, hogy hozzáférjen bizonyos szolgáltatásokhoz, például érzelmi vagy pszichológiai támogatáshoz, tájékoztatáshoz, tanácsadáshoz, az áldozatok jogainak ismertetéséhez, tanácsadáshoz a másodlagos viktimizáció vagy megfélemlítés és bosszúállás kockázata tekintetétben.

A kormány határozatot hozott arról, hogy egy bizonyos jövedelemszint alatt élő, legfeljebb 26 éves tanulók vagy diákok, 200 eurós támogatásban részesülnek, amelyet számítógép vásárlásra költhetnek.

A kormány arról is döntött, hogy azok a tanárok, akik az elmúlt hat-hét esztendőben a rendes tanári állásokra kiírt versenyvizsgán elérték a 7-es általánost, megtarthatják állásukat abban az esetben, ha az iskola vezetőtanácsa a következő tanévben is meghirdeti azt. Ez azt jelenti, hogy amíg létezik az illető katedra, meghosszabbítható az óraadó tanár szerződése. (Agerpres)