• Târgu Mureş: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, participă, împreună cu ministrul de externe ungar Szijjártó Péter, la ceremonia dedicată Revoluţiei Paşoptiste.
  • Maine: „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni”; sărbătoare naţională adusă drept omagiu anual eroilor Revoluţiei din 1848. La 15 martie 1848, izbucnea la Budapesta Revoluţia maghiară împotriva dominaţiei habsburgice, care a fost punctul de pornire al revoluţiei societăţii maghiare.
  • La Petroșani: Cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni (15 mar.) şi a aniversării a 171 de ani de la Revoluția Maghiară din 1848, trioul Hurdy-Gang va fi invitatul copiilor de la Centrul „Jézus Szíve”, pe care îi va încânta cu un spectacol muzical și de dans despre rolul istoric al verbunkului și prezența acestui gen în opera „Háry János” de Kodály Zoltán.
  • În cadrul programului Uniunii Rákóczi, peste 5000 de elevi din 116 licee 42 de grupuri vor călători în Slovacia, 30 în Transilvania, 12 în Voivodina, 8 în Croaţia, 3 în  Slovenia şi 1 în Ucraina Subcarpatică pentru a sărbători ziua de 15 martie în sânul unei alte comunităţi maghiare, în aşa fel încât să treacă cel puţin o frontieră de stat pentru acest lucru.
  • Plăţile întârziate în domeniul tranzacţiilor comerciale continuă să afecteze dramatic sectorul european al IMM-urilor, de aceea revizuirea Directivei 7/2011 trebuie să fie o prioritate a viitoarei Comisii Europene – a afirmat deputatul european Winkler Gyula la finalul discuţiilor pe care le-a avut, în această săptămână, la Strasbourg, cu reprezentanţii Federation of Small Businesses (FSB).
  • Interviu cu Csendes László, membru CNSAS despre istoria bisericii evangelice maghiare din Romania prin prizma arhivelor securitatii.
  • Numărul de şomeri din rândul bărbaţilor din Harghita a scăzut accentuat în 2018, arată datele statistice puse la dispoziţie de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Intre 31 decembrie 2017 şi 31 decembrie 2018 ‘se constată o reducere mult mai accentuată a numărului de şomeri în rândul bărbaţilor, decât în rândul femeilor’, respectiv 688 de bărbaţi, faţă de 129 de femei – a declarat directorul AJOFM Harghita, Tiberu Pănescu.
  • Astazi la Szeged: Sub auspiciile Sezonului România – Franța, Institutul Cultural Român Budapesta organizează, împreună cu Agenția Consulară a Franței la Szeged un concert-eveniment de jazz, cu participarea „Luiza Zan & Friends”.
  • Ungaria este gata să cumpere gaze din partea românească a Mării Negre, la preţul pieţei, în condiţiile în care şi-a propus diversificarea surselor de aprovizionare – a declarat Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti.   ‘Încă sperăm ca, până în 2022, să înceapă producţia iar exportul să fie disponibil’.
  • Peste 100 de sportivi sunt aşteptaţi, în perioada 21-24 martie, să participe la cel mai mare eveniment de snowboard şi schi-cross din România, intitulat Battle on Snow, care va avea loc la Harghita-Mădăraş. Organizatorul evenimentului Kinda Géza, este cel mai bine clasat sportiv din România la snowboard.

Bejegyzés navigáció