Újabb, korábban már visszaszolgáltatott Bánffy-vagyonokat perelt vissza az állam olyan jogvitákban, amelyeket a kormány Fehér megyei területi képviselője, Danut Emil Halalai prefektus indított, arra hivatkozva, hogy egykori tulajdonosukat, Bánffy Dániel volt mezőgazdasági minisztert 1952-ben vagyonelkobzásra ítélte egy román népbíróság emberiesség elleni bűncselekményekre való uszítás vádjával.

A perek helyzetéről – a Fehér megyei prefektusi hivataltól szerzett információkra hivatkozvaz – az Agerpres közölte: a prefektusi hivatal keresete nyomán négy birtoklevelet jogerősen megsemmisítettek a bíróságok, három esetében első fokon megnyerték a pert, de az örökösöknek még van fellebbezési lehetőségük.

A Bánffy-örökösök abban bíznak, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága rendezi a román állammal fennálló vagyonvitájukat. Erről Bánffy Farkas az MTI-nek elmondta: a fehér megyei perek egyértelműen bukaresti nyomásra indultak. Ugyanazokra az okokra hivatkozva újítják fel a pereket, mint Maros megyében. „A perújítási beadványokban még a vesszõhibák is ugyanott vannak, tehát egyértelmû, hogy központosított támadás folyik ellenünk” – jelentette ki az örökös.