Az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával kötött hitelmegállapodás révén két új börtön fog épülni az országban – közölte tegnap Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

Elmondása szerint rendszerszintűvé vált a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltságának problémája. A miniszter szerint két új börtöna Prahova megyei Berceni-ben, valamint a Buzău megyei Unguriun épülne. Az Emberi Jogok Európai Bírósága az elmúlt években több millió euró kifizetésére kötelezte Romániát a nem megfelelő fogva tartási körülmények miatt.

A börtönalkalmazottak országos szakszervezetének vezetői bírálják Tudorel Toader igazságügyi minisztert. Sorin Dumitraşcu szakszervezeti vezető szerint Toader mandátuma alatt a börtönfelújítások eredménye egyenlő a zéróval. Az elmúlt két évben a 136 tételes beruházási listáról 22 esetben kezdődtek el a munkálatok, de azok is csak papíron, a valóságban csupán 12 börtönben zajlik a felújítás – állítja a börtönalkalmazottak országos szakszervezete. Szerintük Tudorel Toader igazságügyi miniszternek le kellene mondania, hisz mind az elítélteket, mind pedig a börtönök alkalmazottait embertelen körülmények között tartja.