A Képviselőháznak mielőbb meg kell vitatnia az adóügyi intézkedésekről szóló, tavalyi keltezésű, 114-es számú sürgősségi kormányrendeletet és módosítania kell azt – nyilatkozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnökkel tartott tegnapi egyeztetést követően.

A Szenátusban holnap lejár a sürgősségi rendeletet jóváhagyó törvénytervezet hallgatólagos elfogadásának határideje. A szövetségi elnök szerint az RMDSZ javasolja: csak 2020-tól léptessék hatályba a sürgősségi kormányrendeletet annak érdekében, hogy legyen idő az érintettekkel való egyeztetésre. Ezt azonban a kormánynak kell megtennie, nem a Parlament hatáskörébe tartozik a kérdés – tette hozzá Kelemen.

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke egyetért Kelemen Hunorral abban, hogy a 2019/7-es sürgősségi kormányrendeletet hatályon kívül kell helyezni, mert az csak a két évvel ezelőtti 13-as rendelet egy másik verziója. Álláspontja szerint ‘a kormánynak távoznia kell, mert már nem képviseli Románia érdekeit’, és ‘nagyon aktuális a bizalmatlansági indítvány témája.’

A kormány tavaly decemberi 114-es számú sürgősségi rendelete többletadót ró ki az energetikai, illetve a távközlési vállalatokra, amelyet üzleti forgalmuk alapján kell majd fizetniük, felső határértéket szab meg a földgáz- és villamosenergia-ár esetében, és úgynevezett “kapzsisági adót” vet ki a bankokra.