Laura Codruța Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség korábbi vezetőjét tartja a legalkalmasabbnak a három bennmaradt jelölt közül az Európai Ügyészség főügyészi tisztségére az Európai Parlament illetékes bizottsága. A belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság, a LIBE ma szavazott az ügyben, miután tegnap meghallgatta mindhárom jelöltet.

Laura Codruța Kövesi 26, a francia Jean-Francois Bohnert 22 és a német Andres Ritter pedig egy voksot kapott a brüsszeli ülésen. A szavazás titkos volt, akárcsak tegnap este az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága, a CONT szavazásán, ahol a román jelölt 12, a francia 11, a német jelölt egy voksot kapott.

A LIBE Kövesi nevét fogja az Európai Parlament plenáris ülése elé bocsátani jóváhagyásra, a plénum várhatóan márciusban veszi napirendre a kérdést.

Az európai főügyészt az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése alapján nevezik ki hét évre. Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el.