A bírák és ügyészek képviselői nem teljesen elégedettek az eredménnyel. Véleményük szerint a rendelet több más cikkelyét is törölni vagy módosítani kellene, például azt, amely lehetővé teszi egy magisztrátus felmentését, ha sérül a jó hírneve.

A kormány megállapodást készül elfogadni a Legfelsőbb Bírói Tanáccsal (CSM) arról, hogy ezentúl elküldi véleményezésre az igazságügyi törvényeket módosító jogszabály-tervezeteket az elfogadásuk előtt legalább öt nappal. A hírt Tudorel Toader igazságügyi miniszter közölte a bírák és ügyészek képviselőivel folytatott hétfői egyeztetést követően.

A miniszter tájékoztatása szerint a tanácskozás legforróbb pontja az idei 7-es számú sürgősségi kormányrendelet 54. cikkelye volt, amelyet végül közös megegyezéssel teljes egészében visszavonnak. Ez a cikkely tette volna lehetővé, hogy egy bíró főügyészi tisztséget foglaljon el. A módosítás az ügyészek heves ellenállásába ütközött, ezért a miniszterelnökkel együtt arra az elhatározásra jutottak, hogy teljes egészében eltörlik az 54-es cikkelyt – közölte Toader.