Halálos fenyegetéseket kapott az önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető – közölte hétfőn bogotái ülésén a 14 amerikai országot tömörítő limai csoport. A közleményben hozzátették: Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnököt terheli a felelősség, ha Guiadónak bármi baja esik.

Carlos Holmes Trujillo kolumbiai külügyminiszter a csoport nevében szólva kijelentette: az ellenzéki vezető és családja elleni fenyegetések hitelességét bizonyító információk kerültek a szervezet birtokába. Trujillo mindazonáltal nem támasztotta alá állítását bizonyítékokkal.

Guaidó ellen bűnügyi vizsgálatot indított a Maduróhoz közeli venezuelai főügyészség, de más befolyásos ellenzéki vezetőkkel szemben nem került börtönbe, csak rövid időre őrizetbe vették januárban. A limai csoport felszólította Madurót, hogy mondjon le tisztségéről a „demokratikus átmenet” és a „tisztességes, szabad választások” érdekében. A szervezet azonban elutasította az erő alkalmazását e cél elérése érdekében.