Precedensértékű határozatot hozva, megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság tegnap a korrupcióért korábban hároméves letöltendő szabadságvesztéssel sújtott Dan Șova volt közlekedési miniszter ügyében kimondott jogerős ítéletét, és elrendelte a per újratárgyalását.

Ez az első olyan nagy korrupciós ügy, amelyben az elítélt arra hivatkozva ért el perújítást, hogy egy tavaly novemberi alkotmánybírósági határozatra alapozva megkérdőjelezte az ügyében jogerős döntést hozó öttagú bírói tanács összetételét. Az alkotmánybíróság ugyanis megállapította, hogy a Legfelsőbb Bíróság már 2014 óta minden évben szabálytalanul hozta létre öttagú bírói tanácsait.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter januárban bejelentette, hogy a kormány sürgősségi rendeletet készít elő, amellyel jogalapot teremt az öttagú bírói tanácsok által az utóbbi öt évben lezárt perek újratárgyalására. Az úgynevezett „perújítási rendelet” szándékát Klaus Johannis államfő és az Európai Bizottság is bírálta, mivel szerintük az a korrupcióért elítélt politikusokat segítő burkolt amnesztia lenne.