Ezt tegnap este jelentette be Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

A jogszabály egyebek mellett arról rendelkezik, hogy az ügyészségek vezető tisztségeit ezután nem lehet ügyvivő jelleggel betölteni, és azt is megszabja, hogy a jelenleg tisztségben levő ideiglenes vezetők mandátuma 45 napon belül lejár. A rendelet azt is előírja, hogy ezután bírák is megpályázhatják az ügyészségi vezetői tisztségeket, amennyiben korábban ügyészként is tevékenykedtek.

A tárcavezető szerint a rendelkezés az összes magas rangú ügyészségi vezetőre vonatkozik, legyen az akár az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), a Szervezett-bűnözés és Terrorizmus Elleni Hivatal (DIICOT), vagy az egyes ügyosztályok vezetésére.

A kormány által elfogadott sürgősségi rendeletet tegnap a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) és a legfőbb ügyész is élesen bírálta. Klaus Johannis államfő szerint a PSD-kormány sürgősségi rendeletek révén próbál „különleges státust” biztosítani azoknak, akiknek gondjuk van az igazságszolgáltatással. „Nem lehet az országot kiszolgáltatni azoknak, akik politikai ellenőrzés alá akarják vonni az igazságszolgáltatást” – mutat rá Johannis.