A Tanügyminisztérium támogatásával várhatóan két éven belül felépül az egyház által kifogásolt sportkomplexum a kolozsvári „kétágú” református templom mellé.

Erről Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő beszélt tegnap, amikor Ecaterina Andronescu oktatási miniszter jelenlétében felavatták a Kolozs megyei tanfelügyelőség új székházát. A református műemléktemplom közvetlen szomszédságába, egykori egyházi telekre tervezett tanfelügyelőségi épület és sportkomplexum felépítése ellen 2013-ban élő lánccal tiltakozott a kolozsvári magyarság. A tiltakozáson a műemlékvédő szakemberek is az egyház álláspontját támogatták. Az azóta felépült tanfelügyelőség avatója alkalmából tartott sajtótájékoztatón Valentin Cuibus kijelentette: minden pert megnyertek a beruházást bírósági úton támadó református egyház ellen, így jelenleg minden körülmény adott ahhoz, hogy a tanfelügyelőségi épület és a református templom közé felépüljön a Viitorul Sportklub sportcsarnoka és uszodája is.

Adorjáni László, a református gyülekezet lelkésze az MTI-nek elmondta: feszülten várják, hogy láthassák, mennyire fogja majd zavarni a hitéletet a templom mellé felépülő sportkomplexum, és milyen mértékben veszélyezteti az építkezés a műemléktemplom szerkezetét.

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség és a Viitorul Sportklub a templom mögött egy olyan, közel félhektáros telket készül teljesen beépíteni, amelyet 1964-ben egy kikényszerített adománylevéllel vett el az állam a református egyháztól. 1989 után az egyház peres úton próbálta visszaszerezni korábbi tulajdonát, a pert azonban jogerősen elvesztette. A templom kereszthajójától mintegy tíz méterre épülő modern sportcsarnok és tanfelügyelőségi épület a tervek szerint mintegy húszméteres lesz, és a mûemléktemplom ereszéig ér majd. (MTI)