Az Egyesült Államok megkezdi az INF-egyezményből való kivonulás folyamatát, mától felfüggeszti a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből eredő kötelezettségvállalásait.

Közleményében az amerikai elnök úgy fogalmazott: a kivonulás hat hónapon belül befejeződik, hacsak Oroszország nem tér vissza a szerződés teljesítéséhez, „megsemmisítve az egyezményt sértő minden rakétáját, rakétaindítóját és a hozzájuk tartozó berendezést”.

Donald Trump figyelmeztette Oroszországot arra is, hogy szerinte Kína előnyt akar kovácsolni magának az INF-szerződésből a saját rakétakapacitásainak megnövelésére. „Nem lehetünk mi az egyetlen ország a világon, amelyet ez a szerződés egyoldalúan korlátoz. Tovább folytatjuk katonai válaszlehetőségeink kidolgozását, és a NATO-val és szövetségeseinkkel közösen dolgozunk majd azon, hogy megakadályozzuk, Oroszország bármilyen katonai előnyt is kovácsoljon törvényellenes viselkedésével” – olvasható az amerikai elnök közleményében.

Moszkva évtizedeken át tartó titkolózást követően a közelmúltban elismerte egy új fejlesztésű, 9M729 nevű rakétarendszer létezését. Erre emlékeztetett a NATO az amerikai bejelentés kapcsán, hangsúlyozva, hogy Oroszország megsérti az INF-megállapodás rendelkezéseit.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyébként az INF-szerződésből való kivonulást érintő bejelentésre válaszként közölte, hogy Oroszország is felfüggesztette részvételét a szárazföldön állomásoztatott közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) szerződésben, és elrendelte a szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakéta kifejlesztését.