Az RMDSZ elfogadhatatlannak tartja jelenlegi formájában az idei költségvetés tervezetét – jelentette ki a Maszol portálnak nyilatkozva Kelemen Hunor. A szövetségi elnök szerint elsősorban az önkormányzatokra áthárított plusz kiadásokat kifogásolják.

A kormány teljesítette ugyan az RMDSZ-nek azt a kérését, hogy a személyi jövedelemadó száz százalékban a helyi közösségeknél maradjon, ám ezzel egy időben a működésüket ellehetetlenítő kötelezettségeket is rótt az önkormányzatokra. A költségvetés tervezete szerint ugyanis 2019-ben az önkormányzatoknak kell fedezniük a gyermekvédelemmel, a fogyatékos személyek védelmével, illetve a nem klerikális személyzet bérével kapcsolatos kiadásokat.

Kelemen Hunor elmondta, akár örvendetesnek is tarthatná, hogy kormány a tavalyi összegnél több pénzt szán infrastrukturális beruházásokra. „De ez akkor lenne igazán örvendetes, ha megszülettek volna a közbeszerzések, és máris lehetne építeni az autópályákat” – tette hozzá a politikus, aki szerint ugyanakkor az önkormányzatoknak nem lesz elegendő pénzük a megyei utak karbantartására.