Ezt ma jelentette ki, Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral való találkozása után, Klaus Johannis államfő, aki leszögezte: „Vállaltuk, hogy a nemzeti össztermék két százalékát védelmi kiadásokra fordítjuk, és rájöttünk, hogy itt egy rég nem látott stratégiai lehetőség merül fel. (…) A pénzalap rendelkezésre áll, mert ez nemcsak a kormány vagy a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT), hanem Románia vállalása’.

A korvettekre meghirdetett közbeszerzés elhalasztásáról szólva az államfő azt mondta, erre akkor kapunk konkrét választ, amikor a védelmi miniszter tisztázza a helyzetet azzal a feljelentéssel kapcsolatban, amelyet Andrei Ignat fegyverzetért felelős államtitkár tett a katonai ügyészségen a hadsereg korvettbeszerzési programjával kapcsolatban.

A NATO főtitkára reményét fejezte ki, hogy minden ország, amely ígéretet tett arra, hogy nemzeti összterméke két százalékát védelmi kiadásokra fordítja, eleget tesz vállalásának. Stoltenberg szerint fel kell készülni az „INF-szerződés nélküli világra”, ugyanis szerinte Oroszország nem hajlandó megfelelni a szárazföldi állomásoztatású, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról kötött (INF-)szerződésnek. (Agerpres)