Mintegy ezer hallgató tüntetett tegnap délután és este a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemen (MOGYTTE) az önálló magyar tagozat érdekében, illetve a vizsgaszabályzat ellen. Időközben tárgyalások zajlottak a Maros megyei prefektúrán, de mint kiderült, eredménytelenül.

A mintegy négyórás találkozó után Leonard Azamfirei rektor a magyar oktatókat és politikusokat okolta az eredménytelenségért, mert – mint hangsúlyozta – nem engedtek a követeléseikből, ezért szerinte parttalan volt a vita. Kelemen Hunor szövetségi elnök kiemelte, hogy a végsőkig elmennek a tárgyalásban, és arról biztosította a diákokat, hogy a jogaik nem fognak sérülni.

Az egyetemen a most zajló vizsgaidőszaktól vezették be, hogy azonos tételek és pontozás alapján kell az egyetem román, magyar és angol szakán is megtartani a vizsgákat. Ezt a magyar oktatók többek között azért tartják problémásnak, mert közös bibliográfia használatát feltételezi, azaz kizárja az oktatásból a román nyelven nem elérhető magyar nyelvű szakkönyveket. A magyar oktatók többsége aláírásával nyomatékosította, hogy nem fogadja el a közös tételeket, és hasonló nehézségi fokú, stílusú és hasonló pontozás szerint, de önállóan megalkotott tételek alapján kéri számon a tananyagot.