A Reuters által idézett felmérés szerint három afgán férfi közül kettő úgy véli, hogy a nőknek máris túl sok joguk van. A hírügynökség kiemeli, hogy ezt a nézetet főleg a fiatalok osztják.

A konzervatív ázsiai országban a nők maguk sem értenek egyet maradéktalanul a nemek közötti egyenjogúsággal. A nők csaknem harmada szerint a gyengébb nem máris túl sok jognak örvend, és egyetértett azzal a megállapítással, hogy a nők nem lehetnek vezetők, mert túlságosan érzelmesek.

A nemek köztti egyenjogúságért küzdő Promundo szervezet azzal magyarázza a korosztályok között megmutatkozó különbségeket, hogy a szegénység és háborúk által sújtott országban a fiatal férfiaknak küzdeniük kell a munkahelyekért és a stabilitásért, ezért a nemi szerepek merevségében érdekeltek.

A közvélekedést befolyásolja továbbá a tálib rezsim által terjesztett szigorú vallásos nevelés. Ennek megfelelően, 1996. és 2001. között a nők nem dolgozhattak, kötelezték őket a teljes alakot elfedő burka viselésére, illetve nem hagyhatták el a lakásukat, csak egy férfi családtag kíséretében. A nők ma is rendkívül korlátozott jogokkal rendelkeznek, főleg vidéken: nem dönthetik el, kivel házasodnak össze, és utólag ki vannak téve a férjük kénye-kedvének.