Támogatja az igazságügyi miniszter rendeletét Viorica Dăncilă. A kormányfő tegnap este egy televíziós interjúban kijelentette: a semmisségi folyamodványokra vonatkozó rendelet nem akadályozza a korrupcióellenes harcot.

Az igazságügyi miniszterrel folytatott tegnapi találkozója után a miniszterelnök úgy értékelte: egy ilyen sürgősségi kormányrendelet lehetőséget teremtene a tisztességes és korrekt eljárására, hisz a jogállamon túl tekintettel kell lenni az emberi jogokra is.

Klaus Johannis államfő tegnap Aachenben “durván alkotmányellenesnek” nevezte a Tudorel Toader igazságügyi miniszter által bejelentett készülő sürgősségi kormányrendeletet. Az elnök a téma kapcsán rámutatott: egy világszerte tiszteletben tartott és az ország alkotmánya által is előírt elv szerint minden törvény csak a jövőre nézve fejti ki hatását, nem lehet visszamenőleg alkalmazni.

A román államfő Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő meghívására vett részt a francia-német együttműködési és integrációs szerződés aláírása alkalmából tartott ünnepségen, amelyre a németországi Aachenben került sor.