A brit kormánynak tisztáznia kell álláspontját,  a folytatás attól függ, mi történik Nagy-Britanniában – nyilatkozta ma Klaus Johannis államfő, miután tegnap este a londoni parlament elutasította a Brexit feltételeiről szóló megállapodást.

Johannis szerint még van esély arra, hogy Nagy-Britannia jóváhagyja a kilépési megállapodást – úgy véli ez lenne a legjobb megoldás -, de az Európai Unió (EU) felkészült a többi lehetséges változatra is. A 27 tagállam, azaz mi, akik az EU-ban maradunk, egységesek vagyunk. Másrészt hosszas tárgyalások folytak a megállapodásról, az EU jóváhagyta azt, nem fogjuk újratárgyalni” – nyomatékosította Johannis.

Az elnök „sajnálatosnak” nevezte a brit parlament tegnap esti döntését, ugyanakkor ismét hangsúlyozta, hogy jelenlegi formájában a megállapodás garantálja Nagy-Britannia „rendezett” kilépését az Európai Unióból, ugyanakkor „jó körülményeket” biztosít az EU és Nagy-Britannia közötti jövőbeni viszony kiépítésére. Hozzátette, a Nagy-Britanniában élő románoknak sincs okuk aggodalomra, mivel az EU készen áll a tárgyalásra minden lehetséges forgatókönyv esetén. 

A brit törvényhozás alsóháza tegnap este nagy többséggel elutasította az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodást. Az ellenzéki Munkáspárt bizalmatlansági indítványt terjesztett be a kormány ellen, ezt ma tárgyalja az alsóház.