A nettó bér 2,6 százalékkal nőtt decemberben, elérve a 2.792 lejes szintet, vagyis első alkalommal haladta meg a 600 eurót. A vásárlóerőparitáson számolt átlagbér 1123 eurónak felelt meg, vagyis egy Romániában keresett átlagos fizetésből Olaszországban például 1123 eurónak megfelelő áru vásárolható.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2018 novemberében a bruttó átlagkereset 4.658 lej volt, 2,8%-kal több, mint egy hónappal korábban.

A reálbérek 9,5 százalékkal nőttek, vagyis ennyivel többet keres egy átlagos alkalmazott 2017 decemberéhez képest. Az inflációs hatásoktól megtisztított átlagbér szintje év végére elérheti a rendszerváltáskor jegyzett fizetés kétszeresét szakértők szerint.

Tavaly az első tizenegy hónapban 4,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest – közölte a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptári hatással kiigazított adatok szerint a visszaesés 2,6 százalékos volt.

A csökkenést főleg az új építményeknél tapasztalt visszaesés idézte elő, ezek volumene 8,5 százalékkal volt kisebb.

Az épületek típusa szerinti felbontásban az ipari létesítményeknél 10,1 százalékos volt a bővülés, a lakóépületeknél 29,1 százalékos visszaesést jegyeztek fel.