Két bázisponttal csökkent, 2,88%-ra mérséklődött csütörtökön a lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) – közölte a Román Nemzeti Bank (BNR).
Közben újabb történelmi mélypontra került a lej az euróhoz képest .

A BNR adatai szerint legutóbb 2018. június 7-én volt ennél kisebb, évi 2,87%-os a három hónapos ROBOR, amely egy éve, tavaly január 10-én évi 2,03%-os szinten állt.

A jelzáloghitelesek esetében alkalmazott hat hónapos bankközi hitelkamatláb a szerdai 3,23%-ról egy század százalékkal csökkent, és enyhén mérséklődött a kereskedelmi bankok egymás közötti hitelezésekor használt kilenc hónapos, valamint a 12 hónapos ROBOR is. 

Közben újabb történelmi mélypontra került a lej az euróhoz képest, a harmadik egymást követő napon. A Román Nemzeti Bank által közölt árfolyam szerint 1 euró 4,6782 lejbe került.

Az amerikai dollár értéke viszont csökkent, a szerdai 4,0803 lejről 4,0586 lejre mérséklődött. Ez valamivel több mint félszázalékos javulást jelent. A svájci frankhoz képest is erősödött a lej, a péntek délutánig érvényes árfolyam szerint egy svájci frank 4,1309 lejt ért, míg szerdán még az árfolyama 4,1614 lej volt.

Nem csak a lej vesztett értékéből az utóbbi napokban, hanem a térség nemzeti valutái is gyengültek az euróval szemben. Elemezők szerint a lej gyengülése 4,7 lejes középáfolyamon fog stabilizálódni.