Vitát okozott az olasz kormánykoalícióban a december 22. óta Málta partjainál veszteglő migránsok ügye. „Ha nem szállhatnak partra, repülővel megyek értük és elhozom őket magammal” – jelentette ki Giuseppe Conte miniszterelnök a RAI olasz köztelevízióban kedd este.

Ezzel koalíciós partnere és egyben belügyminisztere, Matteo Salvini álláspontját kritizálta, aki továbbra is nemet mond a menekülteket szállító hajó kikötésére.

Az ideológiailag nem éppen tiszta profillal rendelkező, populista Öt Csillag Mozgalom által jelölt miniszterelnök kijelentette: a szigorú migrációs politikának is „van egy határa”, vagyis a a nőket és a gyerekeket befogadnák.

Kedden egyébként nyolc nyugat-európai tagállam, illetve a soros elnöki tisztséget betöltő Románia jelezte, hogy hajlandó lenne befogadni embereket a Málta partjainál veszteglő két mentőhajóról, de ez még nem jelenti az ügy lezárását. Valletta ugyanis egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy nem csak a most érkező, de az elmúlt hetekben partra szállított menedékkérőket is osszák szét az uniós tagállamok között.