Beperelte az Európai Bizottságot az Európai Unió Törvényszékén Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök az Európai Csalás Ellenes Hivatalnak (OLAF) a személyét érintő jelentése miatt – erősítette meg hétfő este a brüsszeli testület egyik szóvivője.

Az OLAF 2016-ban megállapította, hogy egy csalássorozat eredményeként 21 millió euró, útjavításokra szánt uniós támogatás jutott illetéktelen kezekbe Teleorman megyében 2001-ben, amikor Liviu Dragnea a megyei önkormányzat elnöke volt. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) ennek alapján indított bűnvádi eljárást a politikus ellen az úgynevezett Teldrum-ügyben.

A PSD elnöke arra hivatkozva pereli az Európai Bizottságot, hogy az alárendeltsége alá tartozó OLAF a jelentés készítésekor nem hallgatta ki őt, vagyis nem tartotta tiszteletben az ártatlanság vélelmét. Az adevarul.ro által megszólaltatott jogi szakértők szerint azonban az OLAF nem bűnüldöző szerv, és nem köteles kihallgatni az általa vizsgált ügyek érintettjeit, ez a tagállamok vádhatóságának a feladata.

Hasonló okokból már Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke is elvesztette tavaly az Európai Bizottság elleni perét.