A londoni alsóház a január 7-én kezdődő héten folytathatja a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló vitát, és az utána következő héten szavazhat a Brexit-megállapodásról – jelentette be Theresa May brit miniszterelnök.

Az EU-val elért 585 oldalas kilépési megállapodásról a londoni alsóháznak az eredeti tervek szerint múlt kedden kellett volna szavaznia, de Theresa May 24 órával korábban elhalasztotta a voksolást, attól félve, hogy az egyezményt leszavazzák. May szerint időközben, a múlt heti EU-csúcson, az uniós vezetők egyértelmű kötelezettséget vállaltak arra, hogy gyors ütemben dolgoznak egy olyan átfogó megállapodást, amely szükségtelenné teszi az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére kidolgozott tartalékmegoldás alkalmazását.

Nem sokkal May felszólalása előtt elterjedtek olyan hírek, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt az újabb dátum bejelentésének elmaradása esetére bizalmatlansági indítványt készül beterjeszteni ellene. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője a kormányfő beszéde utáni válaszában végül nem jelentette be a bizalmatlansági indítványt, de közölte, hogy a Labour megítélése szerint a konzervatív párti miniszterelnök „országos válsághelyzetet” idézett elő Brexit-politikájával.