Eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését a francia kormány és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti – tette egyértelművé tegnap késő este a francia elnöki hivatal.

A múlt szombati párizsi zavargásokat követően Édouard Philippe miniszterelnök kedden bejelentette, hogy eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének a kormány hat hónapos moratóriumot hirdet az üzemanyag adójára, valamint befagyasztja a lakossági energiaárakat és megemeli a minimálbért. Az engedmények azonban érezhetően késve érkeztek a három hete tartó tüntetésekre, amelyek folytatódnak. A francia elnökség azt is jelezte, hogy „nagyon nagy erőszaktól tart” szombaton, miután a kormány engedményei ellenére egyre több felhívás jelenik meg a Facebookon egy újabb tiltakozó napra Párizsban, és ezek egy része az Elysée-palota elfoglalására buzdítja a franciákat. A kormányszóvivő korábbi tájékoztatása szerint Emmanuel Macron államfő arra kérte a politikai pártok és a szakszervezetek vezetőit, hogy nyugtassák meg a kedélyeket.

Közben Olivier Faure, a szocialisták főtitkára ma bejelentette, hogy három baloldali ellenzéki párt bizalmatlansági indítványt terjeszt be hétfőn a francia kormány ellen. A hatályos törvények szerint a bizalmatlansági indítvány benyújtását a képviselők legalább tíz százaléka kezdeményezheti, vagyis 58 képviselő kell hozzá.