Theresa May elvesztette a brexithez szükséges parlamenti többséget. Az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt nem szavazta meg a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő, november végén kötött megállapodást.

Az észak-írországi unionisták nélkül a Theresa May miniszterelnök kormányának nincs meg a többsége a brit törvényhozásban, így továbbra is képtelenek lesznek jogi formába önteni a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodást, amit az EU tagországai már aláírtak.

A tegnap esti alsóházi szavazás szimbolikus jelentőségű és érzékeny vereség volt a konzervatív párti kormány számára, ugyanis éppen egy héttel előzte meg a Brexit-megállapodás egészéről jövő keddre kitűzött alsóházi voksolást, és éppen a szavazás előtti ötnapos vita kezdőnapjára esett.  A kormány közvetlenül a tegnap esti szavazás után bejelentette, hogy az alsóház döntésének megfelelően közzéteszi a teljes jogi útmutatót, amelyet a kabinet jogi főtanácsadója állított össze a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodáshoz.

Theresa May miniszterelnök megjyegyezte: „a végtelenségig húzódó” Brexit-vita „maró hatást” gyakorol a brit politikára, és ezért is kötelessége a parlamentnek a kilépési megállapodás elfogadása a jövő héten.