Eugen Teodorovici pénzügyminiszter közölte, hogy a kiigazítás pozitív, a jövedelmi oldalon 9,5 milliárd lejjel (2,038 milliárd euró) van több az eredeti büdzséhez képest, a kiadásokat 10,7 milliárd lejjel növelik.

Ennek ellenére Románia idén sem fogja meghaladni GDP-arányosan a 3 százalékos államháztartási hiányt – nyomatékosította a pénzügyminiszter –, és az államadósság sem nő GDP-arányosan. A jelenlegi 35 százalék a negyedik legkisebb az Európai Unióban.

A költségvetés-kiigazítás fő vesztese a közlekedési minisztérium, amelynek költségvetése 1,016 milliárd lejjel (218 millió euró) csökken, de az oktatási, kutatási és egészségügyi tárcáknak is kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk. Teodorovici a csökkentést azzal magyarázta, hogy ezek a minisztériumok eredetileg túl magas kiadásokkal számoltak, amire végül nem volt szükségük.

A kormány korábbi terveivel ellentétben nem december 1-től, hanem várhatóan január 1-től fog nőni a bruttó minimálbér. A kbai8net a jelenlegi 1900 lejről 2080 lejre növelné a minimálbért, amelynek értéke ugyanakkor a felsőfokú végzettséggel rendelkezők vagy a legkevesebb 15 éves munkaviszonnyal rendelkezők esetében 2350 lej lenne.