A belga kormánynak a gépjárműveket érintő adópolitikája miatt szerveződött, sárgamellényes tüntetők csaptak össze ma rendőrökkel, akik húsz embert előállítottak – jelentette egy belga napilap.

A beszámoló szerint a hétvégén kezdődött belgiumi tüntetések résztvevői autókkal és egyéb akadályokkal torlaszolták el az ország déli részén futó autópályák és közutak több pontját. Néhány útszakasz ezek közül továbbra is teljesen járhatatlan, máshol váltakozva engedik a forgalmat. Az üzemanyagot szállító kamionok forgalmát jelentősen korlátozzák. A vallóniai Hainaut tartományban újra válságtanácsot hívtak össze a helyi és a szövetségi rendőrség, a tűzoltók, a polgári védelem, az orvosi ügyeletet ellátó szolgálatok és a katonaság bevonásával.

A tanácskozás célja a közlekedés, valamint az üzemanyag-, különös tekintettel a fűtőolaj-ellátás biztosítása – közölték. A napilap tájékoztatása szerint a franciaországi tüntetőkkel rokonszenvező belga megmozdulások nem az üzemanyag adóemelése ellen, hanem a kormány gépjárműveket érintő valamennyi adópolitikája, valamint a fűtőolaj és az elektromos áram magas ára miatt szerveződtek.