• În locul conferinţelor de clustere ungare şi române, organizate în trecut în paralel, ieri a avut loc la Debrecen o conferinţă de clustere comună, organizată de Ministerul Finanţelor din Ungaria şi Uniunea Clusterelor din România, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a Judeţului Hajdú-Bihar. Scopul conferinţei a fost să consolideze rolul gândirii de tip reţea în regiunea est- şi central-europeană.
  • Siguranţă sporită şi metode de despăgubire mai eficiente – acestea sunt prevederile propunerilor formulate de UDMR la noua lege a vânătorii, adoptate ieri de Camera Deputaţilor. Noua lege eficientizează mecanismul de despăgubire, şi îl extinde şi asupra atacurilor soldate cu rănirea sau decesul unui om.
  • Mai multe şcoli din România devin hub-uri de imprimare 3D, printr-un proiect pentru meseriaşii viitorului susţinut de ECDL, alături de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România. Sub sloganul „EDUTECH – Modelează viitorul. Printează-l 3D!”, campania își propune să creeze noua generație de specialiști în printare 3D, printr-un proiect pentru elevii şi profesorii din România. Anul acesta şcolar, hub-urile de printare 3D se vor activa si în Miercurea-Ciuc – la Colegiul Național „Márton Áron”.
  • Cota de împuşcare a porcilor mistreţi din judeţul Covasna a fost mărită cu peste 1.100 de capete, în contextul măsurilor suplimentare luate de autorităţi pentru combatarea extinderii pestei porcine africane – a declarat directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare Covasna, Sikó Barabási Sándor. Cota iniţială a fost de 800 de exemplare, din care s-au recoltat deja peste 760 de mistreţi în ultimele luni.
  • Teatrul ‘Andrei Mureşanu’ din Sfântu Gheorghe va prezenta pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, comedia ‘Nu chiar 1918’, semnată de dramaturgul Székely Csaba. Spectacolul îşi propune să creeze, prin umor, un ‘spaţiu de dialog’ şi ‘punţi de legătură’ între minoritatea românească şi majoritatea maghiară din zonă, invitând ambele comunităţi la un spectacol al cărui text este scris de un dramaturg maghiar şi regizat de un artist român, respectiv de Cristian Ban.
  • Reprezentanţii guvernului de la Budapesta nu par să fie dispuşi să încheie un acord cu statul american New York, necesar pentru ca Universitatea Central Europeană să-şi poată continua activitatea în condiţii normale în capitala ungară. Instituţia privată de învăţământ a anunţat recent că, în cazul în care documentul nu va fi semnat până pe 1 decembrie, îşi va transfera principalele programe de studiu la Viena.

Bejegyzés navigáció