Ez derül ki a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlegének indoklásából, amellyel az Augustin Lazăr legfőbb ügyész menesztésére vonatkozó igazságügy-miniszteri kérelem elutasítását támasztja alá.

Ma közzétett indoklásában a CSM azt írja: a tárcavezető jelentése, amelynek alapján a legfőbb ügyész leváltását kéri, nem tartja tiszteletben sem a hatályos jogszabályokat, sem a nemzetközi standardokat, és ellentmond úgy a nemzetközi, mint az alkotmánybíróság által megszabott joggyakorlatnak. A CSM leszögezi: mivel az igazságügyi miniszter és a legfőbb ügyészség ügyészei között nincs hierarchikus alárendeltségi viszony, az igazságügyi miniszter és az ügyészek közti együttműködés pedig intézményközi és nem intézményen belüli, az ügyészek tevékenységét csak olyan személy végezheti el, akinek ugyanaz a tevékenységi területe.

Az ügyészek tevékenysége ugyanis független az igazságügyi minisztérium mint intézmény, illetve a tárcavezető tevékenységétől – szögezi le az indoklás. (Agerpres)