• Guvernul a decis înfiinţarea unui centru de pregătire pentru pedagogii maghiari din România, noua instituţie urmând să funcţioneze la Oradea. Până în prezent nu a existat o astfel de instituţie de stat. Potrivit preşedintelui UDMR, Hunor Kelemen, înfiinţarea centrului va funcţiona cu 15 angajaţi, este rezultatul protocolului parlamentar încheiat cu coaliţia de guvernare.
  • Volum ”Regatul lui Brighella” de THURÓCZY Katalin va fi lansată, duminică, la Târgul de carte Gaudeamus, la standul editurii Tracus Arte. Thuróczy Katalin este o cunoscută autoare maghiară. a scris peste 50 de piese de teatru, traduse în numeroase limbi. Unele, precum joi.megaJoy sau Cutia Pandorei ori Sandros sunt cunoscute și spectatorilor români. La eveniment va fi prezent și George Volceanov, traducătorul volumului.
  • Liderii filialei UDMR nu vor participa, duminică la Sfântu Gheorghe, la mitingul pentru autonomie, organizat de Consiliul Naţional Secuiesc, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Naţional Secuiesc.
  • Premiul guvernului ungar acordat pentru maghiarii de peste graniţe va purta de acum încolo numele etnografului transilvănean KALLÓS Zoltán. Folcloristul a fost laureat, printre altele, cu Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural Europa Nostra 2017 și cu Premiul Kossuth. Kallós Zoltán este unul dintre cei mai cunoscuţi şi de succes etnografi din secolul XX. Colecţiile sale cuprind elemente tagibile şi intangibile ale comunităţilor ungare, române, saxone şi rrome din Transilvania, fiind deosebit de valoroase pentru prezervarea culturii folclorice din Europa. (Kallós Zoltán, n. 26 martie 1926 – d. 14 februarie 2018)
  • În cadrul programului ”Anii comemorativi”, 2019 va fi dedicat principelui Rákóczi Ferenc al II-lea – a declarat ieri, la Budapesta, secretarul de stat ungar responsabil pentru politicile naţionale, POTÁPI Árpád János, la întrunirea Consiliului Diasporei Maghiare.
  • În acest weekend, în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar din București, vor fi proiectate filme de animație pentru copii.
  • Filmul „Coborâm la prima” a lui Tedy Necula va putea fi vizionat, astăzi, la Casa de Cultură Covasna, în prezența regizorului și a unor actori din distribuția filmului. „Coborâm la prima” spune povestea călătorilor dintr-un vagon de metrou, a doua zi după incendiul de la Colectiv.
  • Astăzi la Arad, Teatrul Naţional din Pécs prezintă, în cadrul celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Clasic Arad (15 – 25 nov.), spectacolul „12 oameni furioși” de Reginald Rose, în regia lui Méhes László.
  • Duminică, 18 noiembrie este „Ziua mondială a săracilor”. Serviciul de Ajutor Maltez va organiza, în această zi la Sfântu Gheorghe, o campanie care va dura 24 de ore și va avea ca scop identificarea persoanelor nevoiașe și ajutarea lor.

Bejegyzés navigáció