Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár képviselői ma üzenetet fogalmaztak meg, amely szerint Románia csatlakozott a diabétesz elleni világszintű küzdelemhez egy 823.000 pácienst érintő programmal. Ez az onkológiait követően a második legnagyobb program a finanszírozást illetően. Az erre fordított alapok az elmúlt évtizedben az ötszörösére nőttek, ma meghaladják az egymilliárd lejt.

Az üzenet szövege szerint a program ingyenesen biztosítja a gyógyszereket, az inzulinpumpákat, valamint a betegség monitorozására szolgáló eszközöket. A szakemberek rámutatnak, hogy a kezdeti fázisban felfedezett betegség nem gyógyítható ugyan, de megfelelő diétával és egészséges életmóddal gyógyszeres kezelés nélkül is szinten tartható.

A dokumentum rámutat: világszerte 212 millió olyan személy van, akinek nincs tudomása arról, hogy diabéteszes. Ez a cukorbetegségben szenvedők mintegy fele. A diabétesz komoly szövődményekhez, infarktushoz, agyvérzéshez, vaksághoz, veseelégtelenséghez, amputációkhoz vezethet. Évente 1,6 millió ember hal meg diabéteszben és további 2,2 millió ennek szövődményeiben.

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A Világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség  és tagszervezetei rendezik meg világszerte.