• În cadrul Săptămânii Filmului Maghiar, organizat de Institutul Balassi din București, va fi proiectat, astăzi de la ora 18.30, lungmetrajul artistic Sunset (Napszállta) al lui Nemes Jeles László, regizor distins cu Premiul Oscar în anul 2016. Filmul are o tematică istorică actuală a cărui acţiune se petrece în anul premergător izbucnirii Primului Război Mondial. În rolul principal masculin îl putem vedea pe actorul Vlad Ivanov. Filmul a fost selecţionat şi prezentat deja la festivaluri internaţionale de mare rang, precum cel de la Veneţia, Toronto, Londra, Zürich sau Festivalul de Film Busan din Coreea de Sud. Juriul de la Veneţia a acordat filmului premiul FIPRESCI.
  • În acest weekend a fost inaugurată clădirea Liceului Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc (jud. Harghita) înfiinţată acum 425 de ani şi renovată cu sprijinul guvernului Ungariei.
  • Un cineast din Ungaria (Toth Barnabás: Susotázs) a câştigat cea de-a 26-a ediţie a Festivalului internaţional de scurt-metraje Alter-Native de la Târgu Mureş.
  • Nu se poate exclude o vizită în Transilvania în cursul vizitei papei Francisc în România, proiectată pentru 2019. Conform episcopului romano-catolic de Oradea Böcskei László sfântul părinte este atât de deschis încât să dorească să îşi cunoască mai de aproape şi „acasă” enoriaşii din Transilvania.
  • Sistemul tichetelor de vacanţă a impusionat turismul intern, transformând practic extrasezonul în sezon. Până la sfârşitul anului agenţii de turism contează pe o creştere de 40% în staţiunile turistice, deoarece termenul de valabilitate ale primelor tichete distribuite expiră la sfârşitul acestui ani.
  • Partidul Comunităţii Maghiare şi partidul slovaco-maghiar Most/Hid şi-au consolidat poziţiile, vor avea mai mulţi primari şi consilieri locali ca până acum – conform primelor date provizorii ale alegerilor locale desfăşurate la sfârşitul săptămânii în Slovacia.

Bejegyzés navigáció