Illegálisan tevékenykedő kincsvadászoktól és -kereskedőktől elkobzott régészeti leletekből nyílt kiállítás a szófiai Nemzeti Régészeti Intézet és Múzeumban (NAIM).

A január 27-ig látogatható, Bulgária megmentett kincsei című tárlaton több mint 300 olyan tárgy szerepel, amelyeket az 1990-es évek eleje óta menekítettek ki a kincsvadászok kezei közül az ország illetékes hatóságai. A múzeum igazgatója szerint az i. e. 5. évezredből való rézbárdokat, i. e. 2. évezredből származó arany ékszereket, i. e. 3. században készült terrakotta nőalakokat, valamint antik és középkori pénzérméket felvonultató kiállítás ez idáig egyedülálló kezdeményezés Bulgáriában, és célja, hogy ráirányítsa a közfigyelmet a kincsvadászat problémájára.

Angel Papalezov, a bolgár nemzeti rendőrség kulturális és történelmi műtárgyakkal foglalkozó részlegének vezetője szerint azon aktív kincsvadászok száma, akiknek az illegális tevékenységükből befolyó pénz jelenti az elsődleges bevételi forrást, nagyjából 25-30 ezerre tehető.