Irán meg fogja sérteni az amerikai szankciókat, és továbbra is fog kőolajat értékesíteni – jelentette ki ma egy közgazdász-konferencián Haszan Róháni iráni elnök. Az iszlám köztársaság elnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy mától életbe lépnek az amerikai kormány Irán ellen elrendelt újabb – a pénzügyi és az energiaszektort érintő – büntetőintézkedései. A teljes körű végrehajtás alól Washington nyolc ország számára átmeneti mentességet ad.

Donald Trump amerikai elnök tavasszal léptette ki országát az Irán és a nemzetközi közösség között 2015-ben létrejött megállapodásból, amely alapján az Iszlám Köztársaság korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Washington a kilépéssel a szankciókat is visszaállította.

Az Egyesült Államok kifogásolja, hogy Irán igyekszik kiterjeszteni befolyását a térségben, úgy vélik, fegyveres csoportokat támogat, és Washington elfogadhatatlannak tartja Irán ballisztikusrakéta-programját. Irán viszont azt állítja, hogy jogszerűen fejleszti védelmi képességeit.