Az Országos Adóhatóság (ANAF) nem bírságolja meg azokat a cégeket, amelyek nem használnak ugyan a november 1-jétől kötelező elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépeket, de bizonyítani tudják, hogy már leadták a rendelést, csak még nem kapták meg azokat. Erről Eugen Teodorovici pénzügyminiszter biztosította a vállalatvezetőket.

A kormány júniusban hosszabbította meg az új pénztárgépek beszerzésére adott határidőt novemberig, arra hivatkozva, hogy a kínálat szűkössége miatt a cégek önhibájukon kívül nem tudnak idejében eleget tenni a törvény szabta kötelezettségüknek.

Eredetileg a kormány 2014-ben döntött az adócsalás lehetőségét nagymértékben korlátozó elektronikus pénztárgépek bevezetéséről. A határidő 2016. november elseje volt. A pénzügyminiszter most leszögezte: újabb hosszabbítás nem lesz. Elmondta viszont, hogy jövő hét elején Brüsszelben egyeztet magyar kollégájával a kérdésről. Magyarországon öt éve, 2013. március 20-val tették kötelezővé az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek használatát.