Románia és a Moldovai Köztársaság egyesülése érdekében kezdődött aláírásgyűjtési kampány Iași-ban – tájékoztat a Hotnews.ro hírportál. Mihai Chirica, a Szociáldemokrata Pártból kizárt, immár független polgármester a legnagyobb moldvai város nevében támogatást ígért a szükséges aláírások összegyűjtéséhez. Mint kijelentette: az alaptörvényt akarják módosítani Románia 1918-as határainak elfogadtatása érdekében.

Az alkotmánymódosító polgári kezdeményezést az Acțiunea 2012 elnevezésű, Románia és Moldova Köztársaság egyesülését követelő szervezet aktivistái terjesztették a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló úgynevezett törvényhozási tanács elé. A szakértői testület júliusban pozitívan véleményezte a kezdeményező bizottság alkotmánymódosító törvényjavaslatát, amely szeptember 19-én jelent meg a hivatalos közlönyben. A kezdeményezőknek ettől a dátumtól számítva fél év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy összegyűjtsék az alkotmánymódosító javaslat parlament elé terjesztéséhez szükséges, legkevesebb félmillió támogató aláírást az ország megyéinek legalább feléből.

A kezdeményezők nem az alaptörvény valamely szakaszát akarják módosítani, hanem – a bolgár, cseh, lett, portugál, szlovén, spanyol alaptörvényhez hasonlóan – preambulummal akarják kiegészíteni a román alkotmányt.