Csaknem 2 ezer autós akadt el keddre virradó éjszaka a Francia Középhegységben a sűrű havazás miatt. Hatan életüket vesztették az olaszországi heves viharokban, áradásokban.

A velencei Szent Márk teret kiürítették, mert dagálykor a tenger vízszintje 156 centiméterrel emelkedett a Canal Grande (Nagy Csatorna) déli bejáratánál lévő alappont fölé, amire 10 éve nem volt példa. A történelmi belváros több mint 70 százaléka víz alá került. A tömegközlekedéshez tartozó vízibuszok egy ideig nem jártak.

Egy 35 éves román állampolgár is áldozata lett a viharnak: holttestére a Retrone folyó torkollatánál találtak rá, erőszakra utaló nyomokat nem észleltek.

A katasztrofális időjárás miatt hat tartományban rendelték el a legmagasabb fokú riasztást. Sokfelé kedden is zárva tartanak az iskolák Olaszországban.

 

Csaknem 2 ezer autós akadt el keddre virradó éjszaka a Francia Középhegységben a sűrű havazás miatt. Az autósok jelentős részét rendőrségi gépjárművekkel, valamint a tűzoltóság terepjáróival szállították sürgősségi szállásokra.

Az SNCF állami vasúttársaság tájékoztatása szerint a közép-franciaországi Lyon környékén hétfő este még jelentős fennakadásokkal küszködő vasúti közlekedés kedd délelőtt helyreállt, de éjszaka mintegy 500 utas a lyoni pályaudvaron ragadt, közülük négyszázan a szuperexpresszek (TGV) vagonjaiban, százan pedig egy hotelben töltötték az éjszakát.

Országszerte 195 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás a havazás, Korzika szigetén pedig 21 ezer lakásban az Adrian nevű vihar miatt – közölte az Enedis áramszolgáltató.