Az RMDSZ szerint ellehetetleníti az egyesületek és alapítványok működését a parlament által tegnap elfogadott törvény, amely eredetileg a pénzmosás elleni európai irányelvet hivatott beépíteni a romániai jogrendbe.

Negyven romániai civil szervezet nyílt levélben tiltakozott a tervezet ellen, amely egyebek közt kötelezővé tenné, hogy az egyesületek 30 napon belül bejelentsék a támogatásaik valódi haszonélvezőit, amennyiben ezek kiléte ismert, ha pedig ennek nem tesznek eleget, feloszlathatják őket. Az RMDSZ úgy véli, ezek az előírások hatalmas bürokráciát vezetnek be, és lehetetlen helyzetbe hozzák az Erdélyben működő több száz magyar civil szervezetet is.

Az RMDSZ-t az is a tervezet ellen fordította, hogy a Szociáldemokrata Párt megpróbálta „lekenyerezni” a parlamenti képviselettel rendelkező kisebbségi szervezeteket, kivonva őket a többi civil szervezetre érvényes előírás hatálya alól. Első próbálkozásra a voksoláson nem gyűlt össze a tervezet elfogadásához szükséges minősített többség, azonban a kormányoldal az elektronikus szavazatszámláló hibájára hivatkozva kérte a voksolás megismétlését, amely már eredményesnek bizonyult. Az ellenzék alkotmányossági óvást emel az eljárás ellen.