Az Európai Parlament megszavazta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokról szóló javaslatot. Eszerint betiltanák a könnyen és olcsón helyettesíthető, egyszer használatos műanyag termékek árusítását, mint az evőeszközök, tányérok vagy szívószálak.

Az indítvány szerint évente körülbelül 150 ezer tonna műanyag hulladék landol a tengerek vizében. A parlamentz döntését követően a tagállamok és az Európai Bizottság képviselői közösen dolgozzák ki a műanyag hulladékok csökkentésének gyakorlati részleteit.

A képviselők az Európai Bizottság eredeti javaslataiban szereplő termékek listájához hozzáadták az „oxidatív biológiai úton lebomló műanyagokból készült” árukat, például zacskókat, illetve az expandált polisztirolból készült étel-és italhordókat.

Emellett a tagországoknak legkevesebb 25 százalékkal csökkenteniük kellene 2025-ig azon egyszer használatos műanyag termékek használatát, amelyeknél egyelőre nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák. Ilyenek például a szendvicsek, gyümölcsök, zöldségek és sütemények csomagolására használt dobozok.

A másfajta műanyagokat, például az italpalackokat külön kell gyűjteni, és 2025-re 90 százalékban újra kell hasznosítani.
Az EP előírná, hogy a dohánytermékekből származó szemetet 2025-ig felére, 2030-ra pedig 80 százalékkal kell csökkenteni. Rámutattak ennek kapcsán arra is, hogy a cigarettacsikk a második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyagszemét, és egyetlen darab 500-1000 liter vizet tud beszennyezni.